Muammer Karaosmanoğlu
TOKAT MÜZESİ

 

TOKAT MÜZESİ

 

1926 Yılında emekli öğretmen Halis Cinlioğlu'nun çevreden topladığı tarihi eserlerin Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde bulunan Gökmedrese'de (Selçuklu Anıtı) depo edilmesiyle ilk müze kurulmuştur.

Müzenin halen faaliyet göstermekte olduğu tarihi anıt 1277 yılında Selçuklular devrinde Muineddin Pervane Bey tarafından yaptırılmış uzun yıllar medrese ve daha sonra Darüşşifa olarak hizmet vermiştir.

Kırk kızlar Medresesesi olarakta bilinen anit iki katlı, iki eyvanlı, revaklı, ortası açık avlulu plan tipine girmektedir. Kemerleri Türk mavisi, patlıcan moru ve lacivert çinilerle bezeli Anadolu Selçuklu medreselerinin en güzel örneklerinden birisidir.

Selçuklular zamanında taşın çeşitli bitkisel ve geometrik motiflerle işlenmesinden meydana gelen bir de portali vardır. Müzedeki Arkeolojik ve Etnografik eserler birarada teşhir ve muhafaza edilmektedir.

ARKEOLOJİK ESERLER: (Maşat Höyük (Zile) kazısı ile, Ulutepe (Turhal) Niksar ve çevresinde yapılan kurtarma kazılarında açığa çıkarılanlarla satın alma ve bağış yoları ile kazanılan eserlerden oluşmaktadır.

ETNOGRAFİK ESERLER: Çevrede çok zengin ve çeşitli olan bu eserler, satın alma ve bağış yolu ile elde edilmektedir. Binanın kurulduğu yıllarda müze binası olarak kullanılacağı düşünülmediğinden tüm eserlerin kronolojik bir düzen içeriside sergilenmesi ancak sınırlı bir şekilde gerçekleştirilebilmiştir. Açık avlulu medrese tipinde planlanan yapının zemin kat 1-15 nolu odaları ve revaklar teşhirde kullanılmaktadır.

Müzeyi ziyaret, zemin kat teşhir odalarından başlayarak iç bahçe, 1. kat ve dış bahçede sona erer.